Svetlin Yotov

UI/UX Designer Web Developer Photographer

Uni

За матурите и "системата", която ги измисли

Мина една напрегната седмица за около 50 хил. ученици, които се трудиха над малки и големи матури, за да "покажат" до каква степен са усвоили изучения материал през учебната година. Тази година мерките, които бяха взети срещу преписвачите, мисля че бяха дори по-засилени от тези на границата. Стаите бяха запечатани още на предния ден, всеки ученик беше с обозначено място, камерите се наблюдаваха през цялото време, бяха поставени устройства, заглушаващи сигналите на мобилните телефони. И въпреки всичко пак успяха да се продадат отговори, но тази година за жълти стотинки… И тези, които искаха да препишат – преписаха, защото са умни, а глупавите… е… те учиха цяла година.  Целият курс на обучение в основното училище преминава в преподаване и учене. За придобитите знания ученикът получава съответната оценка, а на базата на всички оценки през учебния срок се оформят срочните и годишните оценки.
Тук възниква въпросът, защо въпреки цялото това изпитване и оценяване на учениците, накрая на тяхното обучение те трябва да държат и матури.
Много учители обясняват матурите с това, че по този начин се вижда кой какво е научил през годините. Ами защо тогава трябва да ги има текущите, срочните и годишните оценки. Би трябвало, ако с матурите се проверяват придобити знания, в учебният процес да има само преподаване. И накрая всички ученици да положат матури за придобити знания. Много хора тук ще кажат, че матури не се държат по всички учебни предмети и няма как тази система да се приложи. Ами много просто да се прилага само при учебните предмети, по които се държат матури.
Голям брой ученици пък изказват наученото много по-добре устно отколкото писмено и на матурите не могат да покажат целия си потенциал. Трябва ли тези деца да се подценяват за сметка на някой зубрач назубрил всичко, което би му се паднало на матурата и пишейки дори да не разбира какво пише.  И какво се случва с ученикът, който през цялото време е доказвал на всички учители, че е способно дете и точно на матурата по някаква причина не се справи добре? Трябва всички да помислим за това.
Матурите са част от една отдавна закърняла образователна система, която не просто има спешна нужда от коренна реформа, а от тотален поврат в пътя на своето развитие и усъвършенстване. Докато на власт са хора без мисъл и без правилна идея, а само някакви посредствени "личности", които мислят, че ако направят "copy-paste" на някоя утвърдила се система в друга държава, нещата и при нас ще започнат да работят като добре смазана машина. Ама работите не стоят така! Докато реформите не започнат да се извършват с някаква идея, мисъл, консултация с родители, ученици, УЧИТЕЛИ... нещата няма да се оправят…! Повечето деца (включително и аз, когато бях малък) тръгват на училище в първи клас с голямо желание и ентусиазъм. А как така става че всичките тези деца в 12-ти клас вече не искат изобщо да стъпят в училище. Това е комплексен въпрос за съвсем друга тема, но е факт, че системата до такава степен се  монополизирала, че малцина учители ще кажат, че одобряват образованието.\r\nИ в крайна сметка, тазгодишните матури минаха; който преписал – преписал, който не е успял – да е. Който е учил – едва ли някога пак ще му дотрябват и 5% от навярно назубрените знания, който не е учил – едва ли е загубил.
Успех в бъдещата реализация на всички зрелостници!